خطر کنگو مشترک بين دام و انسان
خطر کنگو مشترک بين دام و انسان
به گزارش ايرنا، طبق گزارش هاي واصله، دامداران و روستاييان بيشترين آمار مبتلايان به بيماري کريمه کنگو را داشته اند در حالي که با رعايت نکات ايمني و بهداشتي مي توان شيوع اين بيماري را مديريت کرد.
305787.mp3
خطر کنگو مشترک بين دام و انسان
دستگاه هاي متولي هرساله اقدامات زيادي را براي جلوگيري از بيماري کريمه کنگو انجام مي دهند اما بدون شک آموزش و ارايه راهکارهاي جلوگيري از ابتلاي به اين بيماري در صدر اقدامات پيشگيري قرار دارد.
در اين گزارش دکتر علي اکبر عندليبي پژوهشگر و مسئول درمانگاه مرجع اداره کل دامپزشکي خراسان جنوبي در بخش هاي مختلف علت، راه انتقال و راهکارهاي پيشگيري از اين بيماري را در گفت و گو با خبرنگار ايرنا تشريح مي کند.
** عامل بيماري
کارشناس بهداشت و مديريت بيماري هاي دام اداره کل دامپزشکي خراسان جنوبي گفت: کريمه کنگو ويروسي از گروه آربوويروس ها است که به وسيله کنه ها منتقل مي شود، شايع ترين آن ها کنه هيالوما است.
علي اکبر عندليبي افزود: مقاومت ويروس در برابر حرارت کم است و در دماي 56 درجه به مدت 30 دقيقه از بين مي رود، بنابراين پختن گوشت و يا پاستوريزه کردن شير باعث از بين رفتن ويروس مي شود، ضمنا ويروس مي تواند در خون به مدت 10 روز در دماي 40 درجه سلسيوس مقاومت کند.
وي ادامه داد: در صورتي که گوشت دام ذبح شده به مدت 24 ساعت قبل از مصرف در دماي يخچال نگهداري شود به دليل محيط اسيدي ايجاد شده پس از جمود خطري براي مصرف کننده ندارد.
عندليبي اظهار داشت: اين ويروس در برابر هيپوکلريت سديم يک درصد و محلول 2 درصد گلوتاردئيد و يا ضدعفوني کننده هاي فنوليک حساس است، صابون و مايعات يا مواد شستشو دهنده با اينکه ويروس از بين نمي برند ولي تا حدي ويروس را غير فعال مي کنند.
** شرح بيماري
پژوهشگر امور دام در ارتباط با شرح بيماري کريمه کنگو گفت: اين ويروس به وسيله کنه هيالوما منتقل ميشود و کنه ها به عنوان مخزن اصلي در کنار گاو، گوسفند، بز و خرگوش فعاليت مي کنند.
وي ادامه داد: اين ويروس از طريق تماس مستقيم با خون يا ترشحات بيمار، لاشه حيوان آلوده و انتقال به قصاب ها و سلاخ ها سبب ايجاد همه گيري هاي ناگهاني مي شود.
عندليبي با بيان اينکه اين بيماري بيشتر در بين کشاورزان، دامداران، دلالان دام، سلاخ ها، قصاب ها و پرسنل دامپزشکي که با دام سروکار دارند مشاهده مي شود، اظهار داشت: پرسنل بيمارستان ها و زنان خانه داري که گوشت مصرفي خانه را خرد مي کنند از ديگر مبتلايان اين بيماري هستند.
وي اضافه کرد: بيماري در فصول گرم سال از اواخر فروردين تا آخر شهريور (زمان رشد و تکثير کنهها) شيوع پيدا ميکند و مواردي در بين اعضاي خانواده بيمار و پرسنل پزشکي بعد از آلودگي با خون يا ترشحات بيمار رخ داده است.
** راه انتقال و علايم بيماري
کارشناس بهداشت و مديريت بيماري هاي دام اداره کل دامپزشکي خراسان جنوبي گفت: ويروس اين بيماري اصولا در طبيعت به وسيله کنههاي هيالوما منتقل ميشود و توانايي انتقال از طريق تخم و نيز انتقال در مراحل مختلف بلوغ کنه وجود دارد.
وي افزود: دوره کمون بيماري به طور متوسط چهار روز و حداکثر 12 روز است که معمولا تا روز چهارم علايم غير خونريزي مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگي درد عضلاني، پرخوني صورت، پرخوني ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهاي بالاي معده مشاهده مي شود.
عندليبي ادامه داد: علايم خونريزي از روز چهارم شروع ميشود که در مخاط دهان و پوست، خونريزي از لثهها، بيني، معده، روده، رحم، زير پوست ناحيه ساق پا و دست ها ظاهر ميشود.
وي تصريح کرد: در ادامه مرگ بيمار ناشي از شوک، کم خوني، خونريزي شديد ريوي، عفونت و اختلال انعقادي داخل عروقي ناشي مي شود.
عندليبي ادامه داد: بيماري در حيوانات بدون علامت است و گاو، گوسفند، بز و خرگوش نيز به عنوان مخزن مطرح و پرندگان غير از شترمرغ به بيماري مقاومند و ميتوانند با پخش کنه هاي آلوده باعث اپيدمي شوند.
وي در ادامه اظهار داشت: در هفته اول بيماري و در مرحله تب مي توان با نمونه گيري از خون ويروس را جدا و ويروس را از نمونه هاي بافتي مثل بافت کبد، طحال، کليه و غدد لنفاوي جدا کرد.
** درمان و پيشگيري
پژوهشگر امور دام با بيان اينکه اساس درمان حمايتي است و شامل تنظيم آب و الکتروليت و درمان اختلال انعقادي درون رگي پيش رونده است افزود: استفاده از ريباورين موجب بهبود بيماران به شدت بدحال و اثر اين دارو در آزمايشگاه مانع از تکثير تعداد زيادي از ويروس ها مي شود.
وي اظهار داشت: آموزش به مردم در خصوص محافظت از گزش کنه و خودداري از جدا کردن آنها با دست و يا له کردن کنه ها، از مهمترين راهکار هاي پيشگيري از اين بيماري است که در ادامه آن مصرف گوشت مورد تاييد سازمان دامپزشکي توصيه مي شود.
عندليبي با بيان اينکه گوشت بايد پس از کشتار بلافاصله ?? ساعت در يخچال نگهداري شود گفت: بر روي خون و ترشحات ريخته شده دام ها بايد محلول سفيد کننده خانگي با رقت يک درصد ريخته شود و ?? دقيقه بعد با آب و صابون شسته شود.
وي يادآور شد: در صورت تماس کارکنان پزشکي با خون و ترشحات بيمار مشکوک يا تاييد شده بايد مدت ??روز بروز علايم با کنترل تب تحت پيگيري و در صورت وجود تب تحت درمان قرار گيرد.
کارشناس بهداشت دام خراسان جنوبي توصيه کرد: بيمار مشکوک به تب خونريزيدهنده کريمه کنگو (CCHF) بايد ايزوله شود و با افراد خانواده و پرسنل بيمارستاني در تماس نباشد و همه وسايل بيمارستاني مانند ماسک، دستکش، روپوش، پيش بند، لوله هاي خون، سرنگ هاي استفاده شده و هر وسيلهاي که با ترشحات بيمار در تماس بوده بايد سوزانده شود.
وي در ادامه با بيان اينکه سمپاشي منازل و اصطبل ها براي کاهش کنه ها ضروري است، افزود: مصرف مواد ضد عفوني براي گند زدايي توالت ها، محيط آلوده به خون و ترشحات بيمار بايد مد نظر قرار گيرد.
** مردم تب کريمه کنگو را جدي بگيرند
مديرکل دامپزشکي خراسان جنوبي با بيان اينکه استان به لحاظ بيماري تب کريمه کنگو پاک است گفت: بيماري تب کريمه کنگو از هفت سال گذشته با توجه به اقدامات پيشگيري در استان گزارش نشده است.
محمد اصغرزاده، سمپاشي دام، نظارت بر کشتارگاه، کنترل حمل و نقل دام و آموزش و اطلاع رساني را به عنوان مهمترين فعاليت هاي دامپزشکي در پيشگيري از اين بيماري برشمرد.
وي افزود: در 10 ماه سال جاري 700 هزار راس دام سبک و سنگين و بيش از يک ميليون و 300 هزار مترمربع جايگاه نگهداري دام، عليه کنه ناقل بيماري تب کريمه کنگو سمپاشي شده است.
وي ادامه داد: خطر انتقال اين بيماري از دام به انسان در فصول گرم سال بيشتر است از اين رو شهروندان نسبت به رعايت مسايل بهداشتي و توجه به هشدارهاي دامپزشکي توجه کنند.
- کدخبر: 1126812
- منبع: irna.ir
: